Thursday 1 March 2012

Dari dapur...Master Chef JSG
Kelalang Kon Thursday 1 March 2012 1 comments


Hai semua...jom kita belajar membuat kek batik. Sangat mudah dan sangat ringkas. Resipi ini didatangkan khas daripada Chef Nor Fadhlin yang memang pakar dalam membuat kek batik...jom kita tengok resipi dan cara membuatnya...layanzzzz.......:)


 




RESIPI KEK BATIK  

Bahan-bahannya

Bahan-bahan
    • 1 butter cup (250 g)
    • 5 biji telur ayam
    • 1 cawan gula pasir (boleh kurangkan kalau nak kurangkan manis)
    • 10 sudu besar milo
    • 6 sudu besar serbuk koko
    • 1 sudu besar susu pekat
    • 2 cawan nestum    
    • satu paket biskut marie;dipecah-pecah kan dan dimasukkan dalam loyang

    Cara-cara memasak    
    • Mula-mula pastikan butter cup tu dalam suhu bilik supaya mudah nak kacau.
    • Gaulkan semua bahan-bahan  di atas sehingga sebati.(kecuali biskut marie yang telah dimasukkan awal-awal dlm loyang)
    • Kemudian, masak bahan-bahan yang telah digaul tersebut di atas api sehingga nampak berkilat sedikit. (lebih kurang 5 minit).
    • Tutup  api tersebut dan masukkan adunan tersebut di dalam loyang yang telah diisi dengan biskut marie.
    • Ratakan bahan-bahan tesebut di dalam loyang.
    • Last sekali, masukkan loyang tersebut di dalam peti sejuk.
    • Biarkan semalaman,then dah boleh bawa datang ofis JSG...:)
      Miss Nor Fadhlin bersama kek batik nya :)
                                                                             -SELAMAT MENCUBA....senang je kan......-


    ~city kelabu~
    In Category :
    About The Author Ali Bajwa Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore. Magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Facebook and Twitter

    1 comment :

    1. Tolong promosi utk Raya ka?

      Kena jamu semua ahli jabatan baru boleh confirm sedap.

      ReplyDelete