

Seekor ayam dipotong lapan
2 cawan santan pekat
Gula dan garam secukup rasa
Daun kunyit dimayang nipis
10 ulas bawang merah kecil*
5 ulas bawang merah besar*
6 batang serai*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 inci kunyit*
10 tangkai cili kering (ikut pedas yang anda suka)#
5 biji cili padi (jika suka)#
Mari baca cara membuatnya:

- Kisar bahan-bahan bertanda # dan campur ke dalam tumisan tadi sehingga pecah minyak (anda akan dapat melihat minyak setelah bahan tumisan agak kering)
- Masukkan ayam. Masukkan gula dan garam. Kacau hingga sebati. Tutup api. Perap selama 2 jam.
- Masukkan santan dan kacau sehingga rendang menjadi agak pekat (ikut cara yang anda suka).
- Tabur daun kunyit dan kacau hingga sebati. Tutup api.
- Sedia untuk dihidang!!! Senangkan??
Selamat mencuba
~rmJ~
0 comments
Post a Comment